W tygodniu rzadko kiedy mamy czas na to, aby gotować obiad po ciężkim dniu pracy. Osoby, które kończą pracę czy zajęcia na uczelni późno, zwykle z niechęcią myślą o kolejnej godzinie, którą muszą poświęcić na gotowanie. Dlatego dziś przygotowaliśmy kilka prostych i smacznych, a co najważniejsze, szybkich pomysłów na obiad.
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Takie danie przyrządzimy dosłownie w 15 minut. Tyle czasu potrzebujemy bowiem, aby ugotować makaron, podgrzać paczkę mrożonego szpinaku, doprawiając go do smaku gałka muszkatołową, solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie podaniu całości z kawałkami sera feta. Danie jest bardzo sycące i zdrowe. Szpinak dostarcza sporą dawkę witamin i minerałów takich jak: witaminę C, żelazo, magnez, kwas foliowy.
Kurczak z warzywami i ryżem
Przygotowanie tej potrawy zajmie nam około 20 minut. Podczas gotowania ryżu przyrządzamy kurczaka: filet kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni przez kilka minut w towarzystwie ulubionych przypraw. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paseczki czerwonej papryki i na koniec dorzucamy puszkę czerwonej fasoli. Całość dusimy przez około 10 minut i gotowe. Pożywny obiad o wysokiej zawartości białka przyrządzimy w mniej niż pół godziny.
Naleśniki z serem żółtym i warzywami
To danie również zajmie nam nie więcej niż 30 minut. Samo smażenie naleśników z wyrobieniem ciasta to ok. 15 minut, do tego przygotowanie farszu z kostek sera żółtego, szynki lub kiełbasy, ogórka kiszonego. Naleśnik smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy farsz, zawijamy i podsmażamy 2 minuty z każdej strony.
Wegetariański obiad z kaszą w roli głównej
To danie zrobimy błyskawicznie, jeśli użyjemy do tego mrożonych warzyw z torebki. W czasie gotowania kaszy, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy warzywa przyprawiając je do smaku ulubionymi przyprawami. Następnie nakładamy kaszę na talerz, na nią warzywa i na wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Kremowa zupa brokułowa
To lekki i zdrowy obiad, który zrobimy w mniej niż pół godziny. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odlewamy część wody, całość blendujemy, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, ulubione przyprawy i zabielamy śmietaną. Możemy podać z kawałkami sera fety. Pysznie i zdrowo.
Szybki obiad możemy wykonać z dowolnych składników, jakie znajdują się w lodówce lub spiżarni. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby z przypadkowych produktów stworzyć szybkie i smaczne danie.