Dieta w przypadku stłuszczenia wątroby – co jeść?
Najskuteczniejszą metodą leczenia stłuszczenia wątroby jest odpowiednia dieta. Pozwala ona nie tylko złagodzić objawy choroby, ale również doprowadzić do całkowitego wyleczenia organizmu, a nawet zlikwidować jej przyczyny.
Dieta podstawową metodą leczenia stłuszczenia wątroby
Jako podstawową metodę leczenia stłuszczenia wątroby przyjmuje się właśnie dietę. Ze względu na to, że wątroba do regeneracji swojej naturalnej tkanki używa białka, powinna być to właśnie dietę o wysokiej zawartości tego makroskładnika. Nie zaleca się natomiast, aby dieta przy stłuszczeniu wątroby była bogata w pozostałe dwa makroskładniki, czyli węglowodany i tłuszcze.
Co jeść na diecie leczniczej?
Białko w przypadku diety leczniczej na stłuszczenie wątroby powinno wynosić od 1 do 2 gram na kilogram masy ciała pacjenta. Szczególnie polecane jest to pochodzenia zwierzęcego. Zwłaszcza te pełnowartościowe, czyli:
- białka jaj,
- białka mleka,
- białka mięsa czerwonego,
- białka drobiu,
- białka ryb.
Niezwykle pomocne w leczeniu stłuszczenia wątroby, są produkty zwierające zdrowe bakterie, które pozwalają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Są nimi kefiry, maślanki i oczywiście jogurty.
Chory na stłuszczenie wątroby ze swojego jadłospisu powinien prawie całkowicie wyeliminować wszystkie produkty tłuszczowe. Minimalna ilość tłuszczu, będzie jak najbardziej wskazana, gdyż to właśnie w nich rozpuszczają się cenne witaminy A, D, E, K. Osoby cierpiące na stłuszczenie wątroby powinny włączyć do swojej diety oleje roślinne spożywane jedynie na zimno (koniecznie powinny być to zimnotłoczone, nierafinowane produkty). Pozytywnie na stan zdrowia chorego wpłynie również spożywanie masła, jednak niedopuszczalne jest zastępowanie jego margaryną. W przypadku osób, których choroba wynikła z nadużywania alkoholu, zaleca się wykluczenie z diety tłuszczów nasyconych, a więc: smalcu, serów żółtych, tłustego mięsa wieprzowego i serów topionych. Chorzy na stłuszczenie wątroby powinni również znacznie ograniczyć spożywanie orzechów i pestek.
Jako źródło energii, które posłuży nam do wypełnienia kalorii w diecie, powinniśmy używać węglowodanów złożonych — zawierających dużą ilość skrobi. Będą to kasze, płatki zbożowe, a także ziemniaki.
Przygotowywanie potraw
Wszystkie potrawy, które smażone są na tłuszczu, należy zaplanować na okres pochorobowy. Dania, które przygotowujemy (również zupy), powinny być poddawane delikatnej obróbce termicznej i być lekkostrawne. Zupy na wywarach mięsnych i zabielanie ich kwaśną śmietaną, to zabiegi, z których na czas leczenia należy zrezygnować.